Odbyła się konferencja pt. "Współpraca nauki z przemysłem - projekt "Cherenkov Telescope Array" - 8 maja w Warszawie

Polskie zespoły badawcze biorą obecnie udział w wielkich międzynarodowych eksperymentach naukowych i w związku z tym pojawia się możliwość realizowania części zamówień związanych z tym projektami w kraju. W ramach międzynarodowego projektu badawczego przygotowującego budowę obserwatorium astronomii gamma najwyższych energii  „Cherenkov Telescope Array” (CTA), tworzymy bazę danych o firmach, które byłyby zainteresowane włączeniem się w prace przy budowie obserwatorium  CTA.

Prace te będą realizowane po roku 2013, jednak już teraz poszukujemy firm, które byłyby  zainteresowane uzyskaniem wstępnych informacji o projekcie, które pozwoliły by im przygotować się o krajowych i europejskich przetargów na realizacje części planowanej infrastruktury badawczej, w tym na wykonanie teleskopów lub ich wybranych elementów, infrastruktury informatycznej obserwatorium, prac w zakresie zapewnianie jakości i niezawodności, oraz  obsługi gromadzenia i analizy danych projektu CTA. Dla niektórych firm mogło by tez być interesujące włączenie się do innowacyjnych prac realizowanych przez zespoły naukowe w ramach obecnej fazy przygotowawczej projektu.

Dla Polskiego Konsorcjum Projektu CTA, w którego w skład wchodzi 9 uniwersytetów i instytutów Polskiej Akademii Nauk, istotne jest, aby zwiększyć szansę na sukces polskich firm przez wczesne przygotowanie do ewentualnego współzawodnictwa o najciekawsze kontrakty, w sytuacji gdy Polska może mieć znaczny udział finansowy w projekcie wycenianym w całości na 150 milionów Euro. Dodajmy, że w obecnej fazie projektu Polska jest jednym z głównych partnerów współpracy międzynarodowej angażującej 25 państw.

W związku z tym, Polskie Konsorcjum Projektu CTA (CTA-PL) wraz z Narodowym  Centrum Badań i Rozwoju zaplanowało bezpłatną konferencję dla przemysłu pt. „Współpraca nauki z przemysłem - projekt "Cherenkov Telescope Array",  na której polskiezespoły naukowe, realizujące prace projektowe dla  projektu CTA, zaprezentują zakres swoich prac i potrzeb technicznych projektu.  Z drugiej strony, zainteresowane firmy przemysłowe będą  miały możliwość przedstawić swoją ofertę i możliwości, oraz nawiązać  bezpośrednie kontakty z zespołami CTA. Na spotkaniu będzie tez obecny reprezentant międzynarodowego CTA Consortium, który omowi zagadnienia współpracy CTA z przemysłem w skali międzynarodowej.

Obecne prace techniczne w ramach projektu CTA obejmują w Polsce:
 - prace nad mechaniczną konstrukcją teleskopów (Instytut Fizyki Jądrowej PAN),
 - opracowaniem nowatorskiej technologii zwierciadeł kompozytowych (Centrum Badań Kosmicznych PAN oraz Instytut Fizyki Jądrowej PAN),
 - opracowanie cyfrowej elektroniki do teleskopów (Uniwersytet Jagielloński  oraz Akademia Górniczo-Hutnicza),
 - oprogramowanie, zbieranie danych pomiarowych i modelowanie Monte Carlo (Centrum Astronomiczne Mikołaja Kopernika PAN, Uniwersytet Łódzki, Akademickie Centrum Komputerowe CYFRONET AGH),
 - budową niewielkich automatycznych teleskopów do monitorowania pogody (Uniwersytet Warszawski),
 - udostępnianie infrastruktury komputerowej (Centrum Astronomiczne Mikołaja Kopernika PAN oraz Akademickie Centrum Komputerowe CYFRONET AGH).

W razie Państwa zainteresowania udziałem w konferencji, proszę o wypełnienie formularza rejestracyjnego (rejestracja i udział w konferencji są bezpłatne): http://obserwatorium-cta.pl/konferencja/rejestracja

Pomiar kształtu zwierciadła na frezarce numerycznej realizowane przez IFJ PAN
Stacja pogodowa w Namibii
Projekt układu testowego refleksyjności zwierciadeł realizowanego przez CBK PAN